Tradycyjne maltańskie ciastka kwarezimal – przepis

by Agnieszka Kuczyńska
Kwarezimal, czyli tradycyjne słodycze jadłam na Malcie po raz pierwszy w marcu. Zaciekawił mnie ich wygląd, poprosiłam sprzedawcę, aby opowiedział mi coś więcej. Okazało się, że to lokalny przysmak, który sprzedawany jest wyłącznie w okresie Wielkiego Postu. Te maltańskie ciastka są ciężkie, korzenne i mocno migdałowe. Nie zawierają tłuszczu ani nabiału, pachną miodem i cynamonem. Uwaga! Uzależniają.
Można je przyrządzić w wersji bezglutenowej (z samych migdałów, bez dodatku zwykłej mąki). Przepis na nie znalazłam w … Muzeum Marynistycznym w Birgu, na interaktywnej tablicy z informacjami o wyspie. Po upieczeniu byłam zdziwiona, że są jaśniejsze niż te, które jadłam na miejscu, ale okazało się, że pominęłam niechcący kakao. Nie wpłynęło to zupełnie na smak, myślę, że ma znaczenie tylko ze względu na kolor. Kwarezimal to pyszne i łatwe w wykonaniu wspomnienie Malty – mam nadzieję, że skusicie się i spróbujecie przygotować w domu.
Kwarezimal (6 dużych sztuk, takich jak na zdjęciu)
250g mielonych migdałów
240g mąki pszennej
250g cukru (ja dałam 150g, można też dodać miodu zamiast części cukru)
2 białka jajka
2 łyżki wody pomarańczowej (nie miałam, dałam sok z 1 pomarańczy)
2 łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej
50g orzeszków ziemnych niesolonych
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżka mielonych goździków
Mąkę przesiać do miski, dodać mielone migdały, cynamon, kakao i mielone goździki, wymieszać. Białka ubić na sztywo. Do mąki dodać sok z pomarańczy, ubite białka i szybko wymieszać łyżką, po czym zagnieść ciasto (będzie miało konsystencję plasteliny). Piekarnik nagrzać do około 170*C. Uformować ciastka, posypać rozkruszonymi orzechami ziemnymi (ja je wetknęłam do środka, ale można najpiers posmarować ciastka białkiem lub wodą z miodem). Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Nie można ich trzymać w cieple za długo, gdyż mogą za bardzo stwardnieć. Idealne powinny być twardawe na zewnątrz i lekko wilgotne w środku (trochę jak zakalec). Smacznego!
10 komentarzy

Powiązane posty

10 komentarzy

Agnieszka Kuczyńska 8 czerwca, 2016 - 10:29 pm

Ja kupuję w LIDLu, za 11,99zł za 200g 🙂

Odpowiedz
Ewa 8 czerwca, 2016 - 10:25 pm

Zrobiłam dziś, miałam problem, ze znaleziemiem mielonych migdałów, kupiłam w sklepie BIO, ale cena zawrotna bo 26zł za 200g, czy można gdzies kupić taniej?

Odpowiedz
Agnieszka Kuczyńska 8 czerwca, 2016 - 9:56 pm

A dziękuję, Calibri 🙂

Odpowiedz
monika jall 8 czerwca, 2016 - 9:35 pm

Wygladaja doskonale i wierze, ze uzalezniaja 🙂 ps. Ladna czcionka

Odpowiedz
Tomek 8 czerwca, 2016 - 10:35 am

Zdjęcia nie wiele mówią, tego trzeba po prostu spróbować i tyle. Są przepyszne 🙂

Odpowiedz
Basia 7 czerwca, 2016 - 2:51 pm

Wyglądają doskonale! Na pewno są smakowite!

Odpowiedz
Magda M. 7 czerwca, 2016 - 7:57 am

Jadłam kiedyś we Włoszech coś podobnego z opisui było pyszne!

Odpowiedz
Beata 6 czerwca, 2016 - 7:38 pm

Oj to musi być pyszne, koniecznie muszę wypróbować. Dzięki za przepis:)

Odpowiedz
Unknown 6 czerwca, 2016 - 2:09 pm

Wyglądają przepysznie. 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 6 czerwca, 2016 - 9:50 am

Byłam na Malcie w marcu, ale nie słyszałam o czymś takim i nie widziałam, a szkoda, bo z opisu brzmią naprawde pysznie

Odpowiedz

Jestem ciekawa Twojej opinii. Podziel się nią!

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Moja strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Szczegółowe informacje znajdziesz tutaj Akceptuję Czytaj Więcej