Rodzaje kaw w Portugalii – jak zamówić odpowiednią?

by Agnieszka

Portugalia to wymarzone miejsce dla miłośników dobrego jedzenia. Na blogu pojawiło się kilka wpisów o kuchni portugalskiej, ale ciągle czegoś mi brakowało. Musicie bowiem wiedzieć, że to kraj słynący nie tylko z ryb, pysznych babeczek z Belem, doskonałego wina, ale też… z kawy. To właśnie kawa jest w Portugalii najważniejszym akcentem poranka. W tym zakątku nad Atlantykiem każdy kawosz poczuje się jak w raju! Dziś przewodnik po rodzajach kaw, jakie spotkacie w Portugalii.

Pastelaria w Lizbonie
Portugalczycy piją kawę (café) często, dlatego nie jest droga. Gdzie ją piją? W małych kawiarniach, które można spotkać praktycznie na każdym kroku. Są one stałym elementem miejskiego krajobrazu. Wnętrza są zwykle proste, niewyszukane, a często wręcz skromne aż do bólu (chociaż bywają też eleganckie i wytworne). Pachną kawą, budyniem i cynamonem. Szybkie złożenie zamówienia, kilka łyków na stojąco, parę zdań wymienionych z baristą i po kilkudziesięciu sekundach goście znikają w ulicznym tłumie, śpiesząc się do pracy lub na ważne spotkanie.
Rodzaje kaw w Portugalii

Na powyższej tablicy, będącej menu jednego z lokali możecie zobaczyć znane już Wam kawy, takie jak latte, cappucino czy americano, ale też dużo innych, o nieco tajemniczych nazwach.

Jakiej kawy można się napić w Portugalii? 

Najczęściej zamawiana jest czarna, mocna i maleńka kawa, do której wsypuje się dużo cukru. W Lizbonie nazywa się ona bica, a Porto cimbalinho. Wersja curto jest jeszcze bardziej mocna i gęsta, jak włoskie espresso, natomiast cheio słabsza, z dodatkiem wody. Na odważnych czeka café com cheirinho, czyli mała kawa z kroplą wódkiDla mnie te kawy są zbyt intensywne, dlatego zamawiam cafe pingado – też małą i mocną, ale z odrobiną mleka. Żeby bardziej skomplikować sprawę, można też poprosić o pingo (na północy kraju) lub garoto (na południu) – mleko z odrobiną kawy (w większej filiżance zwane gardo). Dla tych, co za mlekiem nie przepadają, są w ofercie kawy uzupełnione gorącą wodą – mała carioca lub większa abatanado.

Pastelaria i kawa

Dla zwolenników dużych kaw przeznaczone są café com leite (na powyższej tablicy kryje się pod nazwą meia de leite), czyli kawa z mlekiem w większej filiżance lub galãoczyli lżejsza kawa z dużą ilością gorącego mleka, zwykle podawana w wysokiej w szklance. Kiedy dostałam ją po raz pierwszy, byłam zdumiona – nieporęczna, szybko się nagrzewająca szklanka, do tego długa, cienka łyżeczka. Jak to pić? Szybko jednak stała się moją ulubioną portugalską kawą i zamawiam ją bardzo często. Café duplo to po prostu podwójna kawa. Najbardziej znane marki to Delta, Sical i Nicola.

Portugalska kawa

Przez kilka sezonów obserwowałam z radością brak zagranicznych, sieciowych kawiarni. Kiedy w Lizbonie pojawiła się jedna, westchnęłam smutno, ale na szczęście widziałam w niej głównie turystów. Teraz pojawiły się kawiarnie Starbucks i inne. Chłodno w nich i niemiło od klimatyzacji, a przy tym dorgo – ponad 3.50 EUR za papierowy kubek z ogromną ilością mleka. A w małej, klimatycznej pastelarii, czeka na Was coś więcej. Nie ma lepszego miejsca, aby obserwować życie miasta, poznawać jego rytm, stawać się poniekąd jego częścią. Kawa ma magiczną moc łączenia ludzi, kojenia zmysłów i dodawania energii. Jeśli jest do tego serwowana w wyjątkowym miejscu, zostaje w pamięci na zawsze.

Portugalska kawa Nicola
0 comment

Powiązane posty

Jestem ciekawa Twojej opinii. Podziel się nią!

.

Moja strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Szczegółowe informacje znajdziesz tutaj Akceptuję Czytaj Więcej