Qassatat to obok pastizzi jedna z najpopularniejszych maltańskich przekąsek. Jedno i drugie to rodzaj pieczonych pierogów wypełnionych farszami. Różnią się ciastem – quassatat robione są z kruchego, a pastizzi zbliżonego fakturą do ciasta filo. Najczęściej można je spotkać wypełnione słoną ricottą lub szpinakiem z dodatkiem ricotty. Pastizzi są tańsze (kosztują około 0,35-0,50 EUR za sztukę), quassatat nieco droższe (ok. 1 EUR), ale też znacznie bardziej sycące i mimo że ciężkie, to mniej tłuste. Kupuje się je w małych okienkach gastronomicznych lub budkach oraz w barach, kawiarniach. Bez problemu możesz je jednak zrobić w domu.
Dodatkowo: 1 jajko do smarowania ciasta
4 komentarze
Pastizzi na Malcie – niebo w gębie, szkoda że w Polsce z rana nie można tego skosztować w jakiejś knajpce
Apetycznie wyglądają a myślę, że niebiańsko smakują!!
Pozdrawiam,
Kasia S.
Mniam, zjadłabym 🙂
Pozdrawiam Agnieszko! 🙂
Bardzo fajny przepis. Muszę go koniecznie wypróbować u siebie w wolnej chwili.
Pozdrawiam 🙂