Polityka prywatności

by Agnieszka

 

§.1 Postanowienia Ogólne

Administratorem Twoich danych na blogu www.calezyciewpodrozy.pl jestem ja tj. Agnieszka Kuczyńska. Ochrona Twoich danych odbywa się zgodnie z obowiązującym prawem i przechowywane są one na zabezpieczonych serwerach. Dla jeszcze większego bezpieczeństwa strona posiada certyfikat SSL (z ang. Secure Socket Layer), czyli protokół służący do zaszyfrowanego przesyłania danych w sieci.

Gwarantuję poufność wszelkich przekazanych mi danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. f, czyli prawnie uzasadniony interes realizowany przez Administratora lub stronę trzecią, nie naruszający interesów oraz podstawowych praw i wolności osób.

Jako użytkownikowi strony przysługują Ci następujące uprawnienia: prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli taka zgoda została wcześniej wyrażona, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem danych osobowych przeze mnie. Nie dotyczy to żadnych danych, które jestem zobligowana zachować ze względów administracyjnych, prawnych albo bezpieczeństwa.

W razie pytań związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się ze mną, pod adresem agnieszka(@)calezyciewpodrozy.pl

—-

§.2 Jakie dane osobiste zbieram i dlaczego?

Komentarze

Jeśli zdecydujesz się opublikować komentarz na blogu www.calezyciewpodrozy.pl, jako Administrator danych zbieram te widoczne w formularzu tj. Twoje imię i ewentualnie nazwisko, adres e-mail, adres strony WWW (jeśli zostały podane), adres IP oraz podpis Twojej przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu. Musisz mieć na uwadze, że wszystkie komentarze na blogu są publiczne tj. dostępne dla każdego, kto zechce się z nimi zapoznać.

Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie Twojego adresu e-mail (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna TUTAJ. Po zatwierdzeniu komentarza Twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście Twojego komentarza.

Jeśli zostawisz komentarz, jego treść i metadane będą przechowywane przez czas nieokreślony. Dzięki temu jestem w stanie rozpoznawać i zatwierdzać kolejne komentarze automatycznie, bez wysyłania ich do każdorazowej moderacji.

Komentarze mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu.

Media

Jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem i wgrywasz na witrynę obrazki, powinieneś unikać przesyłania obrazków z tagami EXIF lokalizacji. Odwiedzający stronę mogą pobrać i odczytać pełne dane lokalizacyjne z obrazków w witrynie.

Formularze kontaktowe | E-mail

W przypadku skorzystania z formularza kontaktowego w zakładce KONTAKT jako administrator danych zbieram podane w nim informacje tj. Twoje imię i ewentualnie nazwisko oraz adres e-mail. Dane te powierzasz mi świadomie wypełniając formularz i klikając WYŚLIJ WIADOMOŚĆ. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do tego, żebym mogła na Twoją wiadomość odpowiedzieć. Dane przechowywane są przez nieokreślony czas i służą wyłącznie do kontaktu zwrotnego związanego z Twoim zapytaniem / wiadomością. Nie są nigdy przekazywane osobom trzecim bez Twojej zgody jak również nie są wykorzystywane w celach marketingowych.

Kontaktując się ze mną bezpośrednio drogą mailową, przekazujesz mi swoje dane osobowe (a być może również dane innych osób, jeśli zdecydujesz się je zamieścić w treści wiadomoci), ale nie musisz się martwić. Nigdy nie przekazuję żadnych informacji ogólnych ani poufnych osobom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.

Ciasteczka

Jako administrator, przechowuję pliki cookies na Twoim urządzeniu końcowym takim jak komputer czy telefon, a następnie uzyskuję dostęp do informacji w nich zawartych w celach statystycznych (badanie ruchu na stronie), w celach marketingowych oraz w celu zapewnienia prawidłowego działania strony, szybszego z niej korzystania oraz zagwarantowania odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa (są to cookies własne). Ciasteczka pozwalają Ci także na udostępnianie treści w mediach społecznościowych oraz odtwarzanie treści pochodzących z serwisów zewnętrznych takich jak  filmiki z Youtube osadzone we wpisach na blogu (są to cookies podmiotów trzecich).

Jeśli zdecydujesz się Opublikować Komentarz na www.calezyciewpodrozy.pl, formularz zaproponuje Ci opcję zapisu Twojej nazwy, adresu e-mail i adresu strony WWW w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Te ciasteczka wygasają po roku, a kliknięcie zgody na zapisanie tych danych jest dobrowolne.

Podczas pierwszej wizyty na mojej stronie, wyskoczy Ci informacja dotycząca stosowania przez nią plików cookies. Zaakceptowanie i zamknięcie tej informacji oznacza, że wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej Polityki Prywatności. W każdej chwili masz możliwość wyłączenia lub przywrócenia opcji gromadzenia cookies poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Instrukcja zarządzania plikami cookies jest dostępna TUTAJ. Istnieje możliwość takiej konfiguracji przeglądarki internetowej, która uniemożliwia przechowywanie plików cookies na Twoim urządzeniu końcowym, jednak korzystanie ze strony może być wówczas utrudnione lub niemożliwe.

Newsletter

Zapis do Newslettera jest dobrowolny. W przypadku, gdy zdecydujesz się na niego zapisać, będę wykorzystywać następujące dane osobowe: Twoje imię i ewentualnie nazwisko (jeśli podasz) oraz adres-email. Podstawą prawną ich wykorzystania jest wyrażenie przez Ciebie na to zgody poprzez kliknięcie przycisku potwierdzającego zapis. Dane przetwarzane są wyłącznie w zakresie niezbędnym do wysyłki newslettera, wyłącznie w czasie gdy wyrażasz chęć, aby go otrzymywać. Pamiętaj, że zgodę na otrzymywanie wiadomości poprzez newsletter możesz w każdej chwili cofnąć klikając przycisk REZYGNACJA w stopce newslettera. Twoje dane zostaną wówczas usunięte z bazy danych.

Analiza Statystyk

Korzystam z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają anonimowe informacje na temat Twoich odwiedzin na www.calezyciewpodrozy.pl. Są to informacje dotyczące tego jakie podstrony zostały wyświetlone, jaki czas spędziłaś/eś na stronie głównej i podstronach, jakie przejścia pomiędzy poszczególnymi stronami zostały odnotowane. Jest to związane bezpośrednio z wykorzystaniem plików cookies firmy Google – pełny regulamin znajdziesz TUTAJ. Korzystam także z wtyczki YOAST SEO analogicznie badającej ruch na stronie – szczegółowe informacje znajdziesz TUTAJ.

§.3 Z kim się dzielę Twoimi danymi?

Osadzone treści z innych witryn

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakbyś odwiedził/odwiedziła bezpośrednio konkretną witrynę. Przykład? Osadzony w poście teledysk z serwisu YouTube lub czyjeś zdjęcie z serwisu Pinterest.

Witryny mogą zbierać informacje o Tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować Twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie Twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowana/zalogowany w tamtej witrynie.

Social Media – ikonki społecznościowe

Na stronie dostępne są przyciski służące do udostępniania treści w serwisach społecznościowych i przysiski typu LIKE. Korzystanie z tych funkcji jest dobrowolne, ale każdorazowo wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies podmiotów trzecich takich jak Facebook (informacje o polityce prywatności znajdziesz TUTAJ), Instagram (informacje o polityce prywatności znajdziesz TUTAJ) czy  Pinterest (informacje o polityce prywatności znajdziesz TUTAJ).

Firma Hostingowa

Blog www.calezyciewpodrozy.pl przechowywany jest w firmie hostingowej Mad Ventures Patryk Kozioł, ul. Niedźwiedzia 29B, 02-737 Warszawa. Tym samym powierzam firmie dane osobowe w celu bezpiecznego przechowywania ich na serwerze. Politykę prywatności Mad Ventures Patryk Kozioł znajdziesz TUTAJ.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera wraz z danymi takimi jak m.in. adres IP, data i czas serwera, informacje o Twojej przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym. Dane te nie są kojarzone z konkretnymi osobami  i nie są przeze mnie wykorzystywane w celu Twojej identyfikacji. Nie są również przekazywane osobom trzecim.

System mailingowy

Dane będą przetwarzane w oparciu o uzasadniony interes Administratora w celu marketingu produktów i usług Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO). Twoje dane będą przetwarzane nie dłużej niż do czasu wniesienia przez Ciebie sprzeciwu lub ustania celu biznesowego – w zależności od tego, co nastąpi wcześniej. Podanie danych jest dobrowolne, jednak niezbędne do otrzymywania newslettera.

Do celów komunikacji handlowej, potrzebuję Twojej zgody zgodnie z art. 10 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Możesz ją w każdej chwili wycofać klikając link w stopce maila lub pisząc do mnie na adres agnieszka@calezyciewpodrozy.pl.

Co do zasady dane nie będą przekazywane poza obszar EOG. W sytuacji gdy jednak będą przekazane poza EOG, nastąpi to w oparciu o Twoją zgodę, standardowe klauzule umowne lub w oparciu o inne zabezpieczenia przewidziane RODO.

Jeśli zdecydujesz sie skorzystać z newslettera, Twoje dane będą przekazane:

  1. UAB “MailerLite”, SixMix LLC d/b/a MailMunch

korzystania z systemu mailingowego Maiłużącego do przesyłania newslettera)

Moja strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Szczegółowe informacje znajdziesz tutaj Akceptuję Czytaj Więcej