Kuchnia maltańska cz. II

by Agnieszka Kuczyńska

Cieszą mnie pozytywne komentarze pod pierwszym wpisem o maltańskich smakach (przeczytasz go TUTAJ). W drugiej częsci będzie królik, szybkie przekąski, wyjątkowa specjalność Gozo, słodkości i kawa.

Maltańskie wytrawne ciastko z ricottą Qassatat
Zacznę od najczęściej spotykanych na wyspie przekąsek. Są idealne do szybkiego złapania w rękę i schrupania jeszcze gorących. Na zdjęciu powyżej Qassatat. To kruchy lub półfrancuski placek z różnymi nadzieniami. My jadłyśmy widoczne na zdjęciu: z serem ricotta na słono (wspaniały!) i z zielonym groszkiem. Jest to bardzo sycąca i ciężka przyjemność. Kosztują 0,90€-1,00€/1szt.

Maltańskie przekąski pastizzi

Powyżej pastizzi – pieczone pierogi z ciasta zbliżonego do greckiego filo, z takimi samymi farszami jak quassatat. Są mniejsze ale i tańsze, po ok. 0,30€-0,50€/1szt.

Królik tradycyjne danie maltańskie
Kiedy w kwietniu byłam gościem radiowej audycji podróżniczej, towarzyszył mi m.in. Dawid Rosenbaum, autor książki “Zapachy miast“. Na antenie mówiliśmy smakach podróży i Dawid wspomniał o maltańskim króliku. Nie miałam ochoty jeść mięsa, ale w końcu się złamałam – w końcu to symbol wyspy. Znalazłyśmy lokal w którym siedzieli wyłącznie maltańczycy. Zamówiłam widocznego powyżej królika w sosie na bazie wina i czosnku z pieczonymi warzywami. Kosztował ok. 15,00€.
Fenek w sosie piwnym
Sylwia natomiast wybrała królika w sosie pomidorowo-piwnym, także z warzywami. To był mój pierwszy królik w życiu. Był OK, ale nie zostanę miłośniczką. Mięso jest delikatne, ale nie przypadło mi do gustu.
Malta przekąska bruschetta maltese
Na zdjęciu powyżej bruschetta maltese czyli chleb z oliwą i czosnkiem oraz siekanymi pomidorami i cebulą.
Restauracja Ta'Rikardu na Gozo
A teraz przechodzę do dnia, na wspomnienie którego uśmiech sam się pojawia na mojej twarzy. Na Gozo postanowiłyśmy wybrać się do opisanej w przewodniku restauracji Ta’Rikardu położonej w obrębie Cytadeli w stolicy wyspy – Victorii. Zajrzałyśmy do środka i stwierdziłyśmy, że zostajemy.
Ravioli z serem z Gozo w restauracji Ta'Rikardu na Gozo
Na piętrze o ciekawym wystroju nie było nikogo oprócz nas. Wczesne popołudnie, wiatr wpadający przez otwarte okna i słońce rzucające cienie na podłogę. Wymarzone warunki na chwilę relaksu. Na przystawkę dostałyśmy świeży chleb, oliwę i parmezan. Na obiad zamówiłyśmy specjalność lokalu, czyli ravioli z serem z Gozo w sosie pomidorowo-czosnkowym. Czekałyśmy ponad 30 minut, ponieważ wszystko przygotowywane jest po złożeniu zamówienia. Ravioli było zjawiskowe, gorąco je polecam.
Sliema Malta restauracja L'Aroma
Ostatniego dnia wybrałyśmy się do restauracji w Sliemie. Raczej turystycznej, ale wyglądała miło. Zamówiłyśmy mix owoców morza, w skład których weszła lampuka (a jakże!) w marynacie czosnkowo-ziołowej, kalmary i ośmiornica (perfekcyjnie przyrządzone). Do tego sałatka z baru sałatkowego i frytki. Danie było ogromne, kosztowało 15,50€/1os + butelka wina za 9,00€. W ogóle porcje na Malcie są gigantyczne, wręcz nie do przejedzenia.
Malta ciasto czekoladowe
Czas na desery. Ostatnio moja potrzeba słodyczy spadła gwałtownie. Mając do wyboru czekoladę lub jajko wybieram jajko 🙂
Malta Mdina restauracja Fontanella tort
Na Malcie postanowiłam chociaż spróbować kilku przysmaków. W Mdinie znajduje się jedna większa restauracja Fontanella. Zagraniczne źródła doniosły nam, że trzeba u nich spróbować pieczonych na miejscu ciast. Nie przepadam za tortami, ale zarówno tort migdałowy z wiśniami i marcepanem jak też tradycyjny tort z gorzkiej, czarnej czekolady były przepyszne. Cena za porcję to 2,85€. Warto spróbować!
Ceny kawy na Malcie są wszędzie podobne, ok. 1,20€ za espresso, 1,60€ za cappuccino, 2,50€ za kawę mrożoną. To już koniec opowieśni kulinarnych. Mam nadzieję, że chociaż trochę przybliżyłam Ci mało jeszcze w Polsce znaną kuchnię maltańską. Teraz czas ruszyć w podróż!
Chałwa z Malty i Gozo

Moja strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Szczegółowe informacje znajdziesz tutaj Akceptuję Czytaj Więcej